Hoi allen,
Even een vraag niet helemaal bedoeld voor dit platform maar ik denk dat jullie er allemaal mee te maken hebben als profieldocenten.
Hoe hebben jullie op school de keuzevakken georganiseerd?
Er moeten er 4 gedaan worden. Eigenlijk alleen in klas 3 en 4.
Hoe delen jullie leerlingen in? Mogen ze kiezen? Zitten ze vast aan een gekozen profiel? Hoeveel keuzevakken bieden jullie aan waaruit leerlingen kunnen kiezen?
Ik ben nieuwsgierig naar hoe de organisatie er uit ziet? Wie wil de moeite nemen om daar iets over te vertellen?
Leuk!
Bij ons gaat het zo;
2 in leerjaar 3 en 2 in leerjaar 4.
Waarvan in leerjaar 3 in de laatste periode ze vakoverstijgend mogen kiezen. Dit houd in, bij een ander profiel een keuzedeel doen. Hier zit een heel regelement aan vast maar dit is mogelijk.
Verder in leerjaar 4 mogen ze ook 1 vakoverstijgend doen en dan 1 op stage/school combinatie.
De andere keuzedelen ligt aan het profiel. Dus bij MVI mogen ze uit alle keuzedelen kiezen die wij aanbieden. Dat zijn er ondertussen 7. Wij bieden ze allemaal tegelijk aan. Dus piet is bezig met fotografie en klaas is bezig met gamedesign. Allemaal tijdens dezelfde uren 1 periode lang.
Als je meer wil weten, stuur maar bericht :D.
Bij ons op Het Stedelijk Alpha heb ik ingezet op samenwerking met ROC van Twente. Ik draai in mijn eentje de vaksectie. Ik geef 12 uur les aan de kern (leerjaar 3, met examen). In leerjaar 4 draaien we de keuzevakken voor de profielvakken. Voor de invulling van de profielvakken leggen we de keuze voor aan de leerlingen: fotografie, sign, 3d vormgeving & realisatie, drone techniek, game design en digitale beveiliging & netwerkbeheer. Ik geef een deel van de uren game design en ik geef drone techniek. De rest van de keuzevakken wordt gegeven door docenten van het ROC van Twente. Voor sommige vakken gaan de vierdejaars MVI’ers naar het ROC toe omdat wij bepaalde lokalen of machines niet in school hebben.
Omdat een keuzevak vaak een verdieping is op een in de kern aangeboden onderwerp, is het mooi om dit door docenten van het ROC te laten geven. Ook werk je, doordat je als vmbo samenwerkt met het mvo, makkelijker aan een doorlopende leerlijn. Ook vanuit het oogpunt van lob is het draaien van de keuzevakken op/ door het ROC een verstandige keuze.
In het voorjaar leggen we de keuze voor aan de leerlingen. Op basis van de populariteit wordt een arrangement van 4 keuzevakken aangeboden.
Wij hebben hier een heleboel geprobeerd. (We hebben per leerjaar +/-125 leerlingen die MVI volgen en geen andere uitstroom-profielen)
Uiteindelijk zijn we nu bij: alle leerlingen volgen dezelfde keuzevakken. We hebben deze zo geschreven dat ze binnen de keuzevakken de mogelijkheid om te kiezen voor verschillende uitwerkingen.
In leerjaar 3 volgen alle leerlingen 3 keuzevakken en in leerjaar 4 nog 2 keuzevakken. De leerlingen kunnen hierdoor zelf ook nog kiezen welke keuzevakken ze laten mee tellen.
We hebben een vast aanbod van keuzevakken die bij het profiel MVI horen.
Als je meer wilt weten mag je ons altijd contacten.
Bij ons doen de leerlingen de keuzevakken allemaal in leerjaar 4. Dit is mogelijk omdat bij ons het profiel al begint in leerjaar 2 met alle modules.
In leerjaar 4 maken de profielmodules plaats voor de keuzevakken en doen ze 4 keuzevakken tegelijkertijd het eerste half jaar. Na de kerstvakantie worden deze allemaal afgerond en beginnen we met examentraining (herhaling van de modules) sinds het PTA al in leerjaar 3 is afgerond.
Bedankt voor alle antwoorden!
Ik ben ook benieuwd naar hoeveel uur jullie besteden per week aan de keuzevakken. Er staat volgens mij 100 uur per keuzevak. Dat is dus minimaal 2 uur per week een heel jaar of 4 uur per week een half jaar.
Hoe hebben jullie het qua uren georganiseerd?
Bij ons op het Kempenhorst College in Oirschot bieden we het volgende aan:
Leerjaar 3, 600 minuten per week profielmodulen (t/m meivakantie), van de meivakantie t/m de zomervakantie 600 minuten per week 1 keuzevak.
Leerjaar 4, 480 minuten per week keuzevakken (drie stuks, verdeeld over maandag, woensdag en vrijdag) + eindexamentraining 200 minuten per week (op donderdag)
@Tibor,
Hoe doe je dat? een keuzevak dient volgens mij 100 uur te omvatten. Hoeveel uur per week keuzevakken doe je dan als je dat net na de kerstvakantie afrondt?
Arjan